Friday, April 22, 2011

ISU 1MELAYU ,1BUMI , DAP DAN PARTI BUKAN MELAYU JANGAN MASUK CAMPUR !!

بسم الله الر حمن الر حيمGagasan 1Melayu , 1Bumi ...bukan isu racist , memang jadi hak orang Melayu untuk mempertahankan negaranya dari diperkotak katikan olih orang lain . DAP @ Teresa Kok tak usah masuk campur urusan orang Melayu dan Islam di negara ini . Ini bukan perjuangan DAP !!! Jangan gatal mulut , Teresa Kok lebih baik diam jika tak tahu hujung pangkal isu sebenar kebangkitan Melayu Islam . Kepemimpinan Melayu mesti lantang membungkam mulut petualang bangsa Melayu / Islam .
KUALA LUMPUR, April 22 — Datuk Seri Najib Razak’s refusal to condemn Utusan Malaysia’s call for a ‘1Melayu, 1Bumi’ movement has reduced his 1Malaysia brainchild into a joke, Teresa Kok said today.
“If Najib were truly a prime minister for all Malaysians, he would have condemned Utusan Malaysia outright without hesitation and ordered the suspension of the writer with immediate effect,” said Kok, a Selangor DAP chairman.
“After all, he has all the power and authority to do so being the president of Umno which owns Utusan Malaysia. Najib has instead brushed off Utusan’s vilification of Malaysians of Chinese descent with the feeble excuse that it was merely the personal opinion of the writer,” she added.
Earlier today, the prime minister distanced his administration from Utusan’s ‘1Melayu, 1Bumi’ proposal, saying it was the personal opinion of the writer in the Umno-owned daily.
“That is the personal opinion of the writer. In terms of the government, we already have a concept that is very clear and we will continue our efforts,” Najib had said.
He also said the Malay-language newspaper will not hinder the government’s commitment to the 1 Malaysia concept.
But Kok said Najib’s “inaction” proved his indifference should Malaysia be further divided along racial lines, or if the Chinese community were to be harmed following the formation of the ‘1Melayu,
1Bumi’ movement.
“Najib’s 1 Malaysia concept is really 1Joke with no substance, no credibility whatsoever,” blasted the Seputeh MP.
Utusan had called on its owners Umno to spearhead a ‘1Melayu, 1Bumi movement’ involving all Malay parties, claiming that the DAP was intent on toppling the country’s Malay leadership.
Malay rights group Perkasa announced yesterday that it would spearhead the movement, warning that the Chinese were seeking ultimate power.
Najib stressed today, however, that the ‘1Melayu, 1Bumi’ movement was unnecessary as the Malay community can unite by supporting Umno.
Kok called the PM “two-faced” for endorsing the multi-cultural 1 Malaysia concept and yet “turning a blind eye to Utusan Malaysia’s racist invective”.
“Utusan’s call is outrageous because it suggests extremist, far-right, Malay supremacist tendencies which are totally against the 1 Malaysia concept preached by Prime Minister Najib Razak,” said Kok.
“What is most outrageous of all is Najib’s tolerance of and refusal to condemn Utusan Malaysia’s racist invective,” added the senior Selangor state executive councillor.
In a surprising move today, former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad called the ‘1Melayu, 1Bumi’ movement disastrous.
Dr Mahathir said that such a movement would eventually result in a two-party system, which would be dominated by the Malays and the Chinese on opposing sides of the divide.
This is the first time Dr Mahathir, a fervent Malay rights proponent and Perkasa patron, has disagreed with Perkasa and Utusan ideas.
Lim Kit Siang mesti menjelaskan kepada pengikutnya supaya tidak masuk campur atau mengulas hal ehwal orang Melayu Islam , jika tidak mahu pertikaian ini berlarutan . Masih belum terlambat untuk bangsa asing dari terus mencapuri urusan orang Melayu di negaranya sendiri . Apa hak DAP mahu mempertikaikan tindakan dan kebangkitan orang Melayu ?


DAP tells MCA to condemn Utusan’s ‘1Melayu, 1Bumi’ call
UALA LUMPUR, April 21 — DAP dared MCA today to join Pakatan Rakyat (PR) in condemning Utusan Malaysia for propagating the “1Melayu1Bumi” movement  baca seterusnya

                                the malaysian insider
Ayuh! Gerakkan segera 1Melayu, 1BumiORANG Cina telah bersatu. Keputusan Pilihan Raya Negeri Sarawak telah membuktikannya. Malah, sebenarnya orang Cina telah pun bersatu sejak dulu lagi.
Perkembangan politik muaasir (kontemporari), selepas era-Mahathirisme dan semasa era-Abdullahisme telah membuktikan ikatan orang Cina lebih utuh dan berpadu. Hubungan kekitaan, kekeluargaan serta brotherhood dan ukhwah orang Cina lebih erat, tanpa boleh ditandingi oleh mana-mana kaum di atas muka bumi Malaysia ini.
Walaupun antara mereka berlainan haluan politik, tapi apabila sampai masa menentukan arah untung nasib kaum Cina – mereka akan bersatu atas pangkahan undi yang sama.
Dalam ekonomi, mereka membantu antara satu sama lain. Dari sekecil-kecil ekonomis kepadalah yang sebesar-besarnya, mereka akan tolong-menolong antara satu sama lain.
Budaya telah berjaya menyatupadukan orang Cina. Dalam masyarakat Cina tiada istilah bidaah yang boleh memesongkan mereka daripada soal budaya dan adat resam bangsa. Bahasa Cina diangkat tinggi, malah ada yang kata orang Cina yang tidak boleh membaca Cina pun akan turut membantu membeli akhbar Cina. Maka itu, akhbar Sin Chew Jit Poh – suara keramat orang Cina, menjadi antara akhbar yang paling tinggi edaran dan keuntungannya di Malaysia.
Sekolah Cina terus dijadikan sebagai cagaran politik utama – yang tidak boleh dikompromi sama sekali.
Pendek kata, orang Cina sebenarnya amat beruntung sekali berada di bumi Malaysia ini. Mereka telah menguasai segala-galanya. Sepuluh teratas orang mereka adalah bilionaire Malaysia. Sebahagian besar kedai yang ada di atas muka bumi Malaysia ini milik mereka. Hampir semua pelajar yang belajar di universiti swasta dan IPTS ternama dan mahal-mahal di negara ini rata-ratanya orang mereka.
Saya telah nyatakan perkara itu dalam Cuit bertajuk Apa lagi orang Cina mahu? tahun lepas. Tulisan itu dipetik sepenuhnya oleh akhbar Straits Times Singapura dan surat pembaca yang saya terima dari republik itu menyokong penuh tulisan itu.
Apa yang saya katakan ini adalah hakikat atau fakta.
Hanya kuasa mutlak politik yang belum dikuasai sepenuh oleh orang Cina, yang lain semua sudah. Kini DAP membawa slogan yang cukup hebat di kalangan masyarakat mereka iaitu Undi untuk Ubah, Enough is Enough (Cukuplah) dan Selamatkan Malaysia.
Slogan itu sebenarnya bukan ditujukan kepada orang lain, tapi khususnya kepada orang Cina. Terpapar megah di dada baju penyokong dan calon DAP dalam pilihan raya Sarawak supaya diubah kepimpinan Melayu Malaysia ini.
Terus terang saya katakan, saya amat menyanjungi orang Cina. Mereka mempunyai matlamat dan masa depan yang cukup jelas. Walaupun tindakan itu berbau politik atau bukan, soalnya mereka cukup bersatu. Politik digunakan sebaik-baik mungkin untuk menyatupadukan kaum itu.
Kita jangan salahkan DAP. Apa yang DAP lakukan itu amat betul untuk masa depan kaumnya. Jika Pas dipergunakan oleh DAP untuk memecahkan bangsanya sendiri, itulah operatif licik DAP.
DAP telah berjaya menjadi parti Cina yang telah menyatupadukan orang Cina. MCA gagal dan SUPP pun gagal. Itu hakikat atas kertas. Malah seorang sahabat saya berbangsa Cina, pengarang sebuah akhbar ternama bersetuju bahawa orang Cina kini ke arah menyokong pembangkang. Pilihan Raya Umum Ke-13 akan digunakan sepenuhnya untuk menyatukan kuasa mereka.
Sebaliknya apa yang orang Melayu buat? Tiada apa-apa. Mereka ialah satu bangsa yang cukup selesa, komplesen, alpa dan tidak peduli. Malah pemikiran mereka cukup bercelaru.
Apa yang harus UMNO lakukan? UMNO harus berfikiran seperti DAPkah?
Pandangan saya, apa yang UMNO harus lakukan sekarang, di masa yang amat terdesak sekarang, ialah melancarkan gelombang perpaduan bangsa – 1Melayu, 1Bumi.
Lancarkan segera 1Melayu, 1Bumi dalam lingkungan UMNO dan parti-parti Melayu yang lain.
Jika Pas degil dan tidak mahu ikut serta, gabungkan dengan puluhan NGO-NGO Melayu yang kini tumbuh bagaikan cendawan di atas bumi Malaysia ini. Perlu diingat NGO-NGO itu wujud kerana mereka dahagakan wadah perjuangan untung nasib bangsa semakin ditinggalkan. UMNO harus tarik pertubuhan sukarela ini ke hadapan dan menjadi juara semula dalam soal ini.
Persetankan Pas yang ternyata telah menggadaikan perjuangan bangsa Melayu untuk kepentingan politik totok mereka. Hairan sungguh, para penyokong Pas akan menjadi lebih kuah daripada sudu semasa berkempen, dan mereka tidak pernah sedar bahawa secara senyap-senyap DAP cukup strategik mempermainkan mereka.
Saya kira, sekiranya lima kerusi Pas di Sarawak itu ditandingkan di kawasan Cina sudah pasti mereka akan menang dan ada wakil dalam dewan undangan negeri. Tapi DAP telah mempermainkan mereka. Pas diletakkan di kawasan kaum bumiputera, bagi membolehkan kaum bumiputera terus berpecah. Pas seperti biasa, tidak sedar semua itu.
Dalam usaha meniupkan gelombang 1Melayu, 1Bumi, tidak salah 1Malaysia diteruskan kerana ia adalah dasar jangka panjang negara. Parti komponen Cina dalam BN pun tidak akan marah jika UMNO melancarkan gagasan 1Melayu, 1Bumi kerana bagi mereka orang Cina telah pun bersatu.
Tidak salah bagi orang Melayu melancarkan seruan 1Melayu, 1Bumi kerana orang Melayu sendiri belum bersatu.
Dalam tulisan-tulisan saya sebelum ini, saya ada mengatakan orang Melayu berpecah kepada enam golongan. Melayu UMNO, Melayu Pas, Melayu PKR, Melayu DAP, Melayu Liberal dan Melayu Atas Pagar.
Orang Melayu cukup berpecah. Orang Cina tidak akan marah sekiranya orang Melayu bersatu kembali. Mungkin DAPlah yang tidak selesa kerana matlamat mereka untuk memecah-belahkan lagi orang Melayu akan gagal.
Bagi DAP, selagi konsep Malaysia Malaysian mereka tidak berlaku, selagi itu mereka akan berusaha keras untuk menjayakannya.
UMNO harus meniupkan gagasan 1Melayu, 1Bumi ini segera. Orang Melayu harus disatukan segera bagi memastikan mereka menguasai semula politik yang semakin terhakis daripada tangan mereka.
Walaupun Melayu berpecah, namun ada lagi suara-suara segelintir yang amat sayangkan bangsa. Seorang sahabat umpamanya, menghantar SMS semasa tulisan ini ditulis berbunyi: “Tolong tulis...BN jangan lagi bagi kawasan majoriti Melayu kepada wakil MCA, Gerakan dalam PRU akan datang... cukup sudah pengorbanan UMNO yang dibalas dengan tuba. MCA dan Gerakan WAJIB akur kerana kalau mereka kalah dengan DAP, wakil mereka tak perlu dilantik dalam kerajaan...”
Itu ialah suara marah. Orang Melayu marah. Tapi kita harus rasional. Susun semula barisan dan gelombang satukan orang Melayu.
Saya bercakap bagi pihak bangsa saya. Gagasan inilah yang turut dimainkan oleh sahabat saya, saudara Ridhuan Tee Abdullah, seorang mualaf Cina yang cukup kental jiwa ultra-Melayunya. Orang Cina amat tidak menggemari beliau di atas semangat assabiyah Melayu beliau itu.
Namun bagi Ridhuan, dan orang Melayu yang lain, mereka amat khuatir dengan perkembangan mutakhir yang berlaku di negara ini sekarang.
Namun, penghargaan harus diberi kepada kaum bumiputera Sarawak yang telah melaksanakan tanggungjawab mereka dengan begitu betul sekali.
Saya angkat topi kepada kaum bumiputera Sarawak yang dilihat lebih matang daripada orang Melayu di Semenanjung. Sekiranya mereka tidak bersatu dalam pilihan raya 16 April lalu, maka Sarawak sudah tentu akan jatuh ke tangan orang lain.
Orang bumiputera Sarawak telah memberi satu petunjuk yang amat berharga supaya diikuti oleh kaum Melayu di Semenanjung.
Namun, orang Melayu Semenanjung berpecah enam. Mereka masih lagi berpecah enam.
Oleh itu menjadi kewajipan UMNO; atas nama pejuang-pejuangnya yang terdahulu; dan sebagai parti induk orang Melayu; lancarkan segera slogan 1Melayu, 1Bumi bagi menggerakkan semula gelombang kebangsaan bangsa itu.
Melayu harus dan wajib disatukan kembali sebagaimana kita mahu satukan orang Malaysia di bawah semangat 1Malaysia. Tiada makna adanya 1Malaysia, jika orang Melayu sendiri pun berpecah.
Kini terletak dalam tangan UMNO untuk menentukan hidup atau mati bangsa ini.
Orang Cina sudah ada 1Cina dalam erti kata tersendiri. Orang Melayu pun perlu ada 1Melayu, 1Bumi. Ayuh gerakkan!
1MELAYU 1BUMI

No comments:

Kekalkan Dominasi Pemerintahan Islam Malaysia

(Ikhtibar dan Ikhtiar) Dominasi pemerintahan Islam wajib dikekalkan di Malaysia. UMNO@Barisan Nasional. Selagi kepemimpinan UMNO yg mendo...